People

Anki

Jens

Copyright @ All Rights Reserved

Vi är en liten Siberian husky kennel som håller till i Älvdalen i som ligger i vackra Dalarna.

Jens tävlar oftast i 8 spann, och Anki tävlar i fyrspann, ambitionen med kenneln har hela tiden varit tävling.

 

Kenneln godkändes i 2005 och sedan dess har det fötts 4 kullar under prefixet "Nisstorpets"

 

Så här började det;          

 

Vindelälvsdraget 1999 fick jag möjligheten att vara med som handler åt Mats Eriksson (Kennel Stuyahok's) jag tyckte livet med draghundar verkade helkul, och vart mer eller MER sugen på såna hundar, och ett eget spann.

 Jag visste inte så mycket om rasen Siberian husky då, mer än att det var en draghund med polara egenskaper. 

Mats berättade en hel del om Nils & Sickan Hjelm (Kennel Unisak's) jag hade inte en aning om vilka de var. De hade sedan länge fött upp Siberians och varit mycket framgångsrika på tävlingsbanorna med bla hundar från Ingvar de Forest (kennelSnowtrails). 

Mats tyckte; " Ska du ha bra hundar så ska du prata med Nils & Sickan".

När vi kommit hem från Vindelälvsdraget fick jag följa med Mjöbergs upp till korskällan och åka tandem med Roger då var jag såld, ett spann skulle det ju bara bli.

Så efter en hel del funderande och körning med blandrasen Ice i Rogers spann, så bestämde jag mig för att köpa en husky tik som jag skulle avla vidare på.

Lotta & Peter Antoniusson tog i 2003 en kull på en av Mjöbergs ledarhundar Kvarnmyrens Two moon och Fenrisulvens Freja. Så jag följde med Birgitta & Carro till Sälen för att se ut en valp. Valpen som följde med hem hette Stikla.

Stikla som senare fick heta Sky är nog en av de snabbast Siberians som jag haft på gården, men någon draghund att räkna med blev hon aldrig. Sky tränades tillsammans med Ice våran blandras i ett av Rogers spann ett tag tills vi fick tag Tia som här på bilden bakom syns i led med Dallas på VM i Åsarna 2008.

Nästa riktiga lyft var när vi fick köpa Gerbergärdets Dallas Star med Mona & Hans Gunnar Sjöö, Dallas far var Unisak's Rimfaxe en hund som senare kommit att betyda väldigt mycket i våran avel.

Snowdiggers Ac-Dc fanns i fam Mjöbergs ägo och han köptes in när Mjöbergs la ner verksamheten. Ac-Dc var ju kusin till Dallas och vart också han ett stort lyft i vårat spann.

Ac-Dcs mamma var Unisak's Gaia. Hundar som Ac-Dc ville vi ha flera av så vi tog kontakt med Eva Skogh (Kennel Stuyahok's) för att se om hon hade några hundar kvar efter att Mats gick bort.

Eva hade syskon som var 6 år gamla och dom fick vi hämta hem.

När vi provat ut dem och funnit ut att Lady var bättre än alla våra andra tikar så stod det klart att vi fick lov att ta en kull på henne innan hon vart för gammal.

Mona & Hans Gunnar sjöö kontaktades återigen för att höra om vi kunde använda Rimfaxe på Lady. Stamtavlan kom till att bli densamma som Ac-Dc bara omvänd, så linjerna kände vi ju till.

I den första kullen efter Rimfaxe/Lady vart det bara 1 valp. Denne ene valp heter X-ray och vart nästa Aha upplevelse. Han var ensam i kullen men måste ha fått energi för en hel kull.

X-ray kördes in och han kördes med både Dallas, Ac-Dc, & Pluto och det stod inte på före han var vå bästa hund.

Vi gjorde om parningen och det vart denna gång 7 valpar.

 

 

  

"Släpa och dra kan vilken hund om helst göra, men springa fort är svårt"

/ Mats Eriksson